Senaste nytt 

 

Invägning av svensk honung

Det är bråda tider i Mantorp med invägningen av den svenska honungen, som just nu strömmar in från hela landet.


IMG_0195

Honung på kö för invägning😃

IMG_0190

 

Mycket honung att väga in.

IMG_0191

Vi prioriterar nu honunginvägningen.
Spånberg har fått hjälp😅

IMG_0192

335 kg

IMG_0193

Allt lagras i vår data, snart kommer pengarna att föras över till biodlarna👍

IMG_0164

Biodlare från Litauen besökte SHF/SBP.s tappanläggning i Mantorp. Alla visade stort intresse för produktionen och speciellt för robotens arbete. De passade även på att besöka Södra Vätterbygdens Bf.

IMG_0166

Ordförande Ingrid Svalander guidade med bravur.

IMG_0168

Avtackning! Resan fortsatte senare mot Karlshamn för vidare förd mot Litauen👍🐝

IMG_0160

Intresserade biodlare från Götene BF kom förbi och tittade på SHF.s anläggning i Mantorp. Naturligtvis besvarades många frågor om svensk och importerad honung. Stämningen var god liksom fikat. Efter besöket gick hemresan via Väderstads Värdshus Jönköping till Götene.

Boka gärna er nästa sommar resa till oss i Mantorp. Kan lova er en intressant upplevelse. Kontakta Krister Linnell 079-541 03 22
Välkomna !

Studiebesök augusti 2018

IMG_0138

Stolta och kunniga biodlare från Gäsene/Herrljunga BF besökte Mantorps anläggningen i slutet av augusti. Många intressanta frågor ställdes och besvarades. Efter fika och rundvandring i anläggningen styrdes kosan till SBR i Skänninge.

Just denna kombination besök hos oss och SBR har blivit ett populärt resmål för flera biföreningar.

Flera föreningar är välkomna!

Biodlarkollegor från Vitryssland

IMG_0043

IMG_0036

Ett femtiotal förväntansfulla biodlarekollegor från ” Vitryssland” besökte oss i Mantorps anläggningen i Juli. De hade många intressanta tips och råd att delge. Nyfikenheten och frågorna från både ung som gammal biodlare var imponerande.

Efter kaffe, frallor och saft uppdukat i vår nya lagringshall gick resan vidare mot Mariestad. Alla var mycket nöjda och imponerade av vår anläggning.

En inbjudan och önskemål om besök i Vitryssland i slutet av året lämnades av gruppens reseledare till Krister Linnell och Lasse Nolberger.

Depåträff på Bauergården

Monica Selling ordförande från SBR informerar om intressanta saker från SBR.

Serb Bild Depa ̊ Monica 20180324_105916

William och Helena representanter BF nyvalda styrelse på ett charmerande sätt.

Bild _tre

Helena och William representanter BF nyvalda styrelse på ett charmerande sätt.

Serb Bild Depa ̊20180324_120015

Personal från SHF var å plats och berättade om erfarenheter, produktion och visioner.

Serb Bild Depa ̊ Ch Depa ̊tra ̈ff -18 (4) (002)

Professorn Stanimirovic  från Belgrads universitet trollband åhörarna med intressant föreläsningen om AY och nosema  tillsammans med dr. Glavinic.

Krister Linnell fick många intressanta och positiva frågor från depåföreståndarna att svara på.

Patrick guidar oss på ett skickligt sätt genom tolkningens svåra konst då en storbiodlare från Serbien berättar om sina erfarenheter som biodlare på ”hjul”.

 

Alla depåföreståndarna verkade mer än belåtna med sin vistelse på Bauergården både med logi, information och trivsel. Information till våra leverantörer kommer att utsändas under april månad.

Med förhoppning om gott skördeår och med vänliga hälsningar

Svenska Biprodukter AB
  

Nya lokaler i Mantorp

Välkomna på studiebesök till våra nya lokaler i Mantorp. Vi bjuder på fika och berättar om vår verksamhet.

Mantorsbild 1

Vår efterlängtade lagerbyggnad i Mantorp är äntligen klar! Vi håller på som bäst att fylla den med honung!

Mantorpsbild 2

Skönt med arbetsmiljöriktiga lokaler med gott om utrymme för både personal och truckar. Vi ser fram mot personalens inflyttningsfest!

Serbienresa

Ett 15-tal kända biodlare/ kollegor från Sverige reste tillsammans med SVENSK HONUNGSFÖRÄDLING och SVENSKA BIPRODUKTER till Serbien under fyra dagar i början av november för att informeras om Serbisk biodling, Serbisk honung, depåverksamhet, redskapstillverkning och ta del av föreläsningar om bisjukdomar mm. Resan anordnandes av SHF och SBP som ett led i att lära och utveckla vår
depåverksamhet och öka servicen till biodlarna i Sverige.

Resan var uppskattad och minnesrik. Flera olika erfarenheter och kunskaper togs med hem till Sverige.

Några bilder från resan:

IMG_3374

Vår duktiga personal i Serbien mötte oss med överraskning på flygplatsen i Belgrad uppvisande SHF.s fana.

IMG_3378

Här står deltagarna förväntansfulla på trappan till Biologiska fakultet i Belgrad med SHF.s fana och väntar på prof. Z. Stanimirovics föreläsning.

IMG_3419

Besök hos en stolt biodlare som har större delen av sina 350 bikupor på specialbyggda trailers.

IMG_3410

Några av deltagarna samlade för att diskutera med drottning odlarens erfarenheter bland de blåvita kuporna. Här  produceras ca 20 000 st crainerdrottningar varje år och många går på export.

IMG_3405

Stolt drottning odlare  i mitten bakom fanan., bland sina blåvita kupor.

IMG_3414

Gula, blå och vita parningskupor som hyser 4 mindre samhällen om två ramar för varje samhälle.

IMG_3412

Parningskupan med fyra skilda samhällen med foderlock och med var sitt fluster i alla väderstreck.

IMG_3426

Ägaren av SHF/SBP blir avtackad av både av Sveriges vice ambassadör och prof. Zoran med en gåva.

IMG_3436

Bild från avslutningsmiddagen då prof. Zoran står upp och med inlevelse håller tacktal för vår representation från  Sverige och för den goda middagen.

IMG_3462

Bild från avslutningsmiddagens gäster där Anders Lindahl med fru syns i mitten och till vänster svenske vice ambassadören i Serbien och ytterligare till vänster prof. Zoran.

IMG_3473

Bild från avslutningsmiddagen med biodlarexperterna Thomas Dahl längst till höger och Richard Johansson längst till vänster. Till vänster om Thomas står prof. Zoran sedan vice ambassadören och därjämte veterinärkandidaterna från universitetet.

Mantorp vecka 35!

Äntligen börjar den för oss så nödvändiga tempererade förrådsbyggnad ta form. Arbetet pågår för fullt och utbygganden som gränsar till redan befintliga byggnader beräknas vara klar i oktober/november 2017. Satsningen på svensk honung fortsätter!

Unknown -1

Besök hos Södra Inlands BF!

Efter inställt besök i våras blev jag ånyo inbjuden att besöka Södra Inlands BF, vilket jag gjorde i måndags, dvs den 4/9, i deras praktiska och fina föreningslokal vid den natursköna gölen. Det var ett 30-tal förväntansfulla och kunniga biodlare som just hade fikat färdigt när jag anlände. Blev extra glad att åter få träffa Yvonne, Eva och Bosse. Det rådde en trevlig och förväntansfull stämning. Jag började med att informera om honungsmarknaden i Sverige och därefter höll ett anförande om Amerikansk yngelröta. Som vid de flesta föredrag följdes detta också av kluriga fråg or och bra tips.
Vill tacka föreningen för intressant och givande besök och för de minnesgåvor som jag fick. Finns intresse så är ni hjärtligt välkomna på studiebesök till Mantorpsanläggningen och ta del av modern honungshantering.
Om det finns andra föreningar som vill ha besök av oss från SBP/SHF eller genomföra studiebesök i Mantorp så hör av er så bokar vi gärna en tid för detta, som självklart är kostnadsfritt.

Mvh
Krister Linnell
070-5410322
Krister.linnell@svenskabiprodukter.se

Unknown

Studiebesök

Denna vecka hade vi besök i Mantorpsanläggningen av entusiastiska och intresserade biodlarstudenter. De genomgår just nu sin teoretiska och praktiska utbildning hos Per Fyhrlund i Strömsnäsbruk i samverkan med arbetsförmedlingen, som syftar till att ge dem en kunskapsplattform att gå vidare med inom biodlarbranschen. Det var flera som redan skaffat sig bin och hade planer på att utvidga rejält. Kunskapen var redan god vilket inte minst märktes bland alla intressanta frågor som ställdes. Efter information, frågor, fika och besök i produktionshallen mm. hade snart några timmar förflutit och det var dags att åka tillbaka till skolbänken igen.

SHF och SBP lyckönskar studenterna till kommande examen och välkomnar dem tillbaka. Samtidigt vill vi  uttrycka vårt stöd för Per och hans familj till detta viktiga utbildningsprojekt.

 

Mantorpbild 22 Aug IMG_3281

Mantorpsbild 2  22 Aug IMG_3283

Mantorpsbild 3 22 Aug IMG_3280

 

Nya laboratoriet

Nu är vi igång med installationen av det nya laboratoriet som väntas vara komplett och klart inom kort.
Vi gör denna satsning för att upprätthålla hög kvalitet på våran honung.
Vi tar vårt fulla ansvar för svensk honung.

Mvh
Krister Linnell

Labb

Studieresa

Delar av ledningen för SHF och SBP har under två resor under vår och sommar åkt runt i Sverige från norr till söder och stiftat närmare bekantskap med biodlarbranschens många olika delar, alltifrån biodlare, depåer, föreningar, forskare, myndigheter och branschkollegor. Målet har varit att få ett helhetsintryck av branschen ur ett praktiskt perspektiv med ökad förståelse för biodlarnas dagliga arbete samt lyssna/diskutera med kollegorna om deras syn på svensk honungs framtid.

Genom detta har vi bland annat konstaterat att det är tredje året i följd med dålig tillgång av svensk honung. Därför kommer vi nu premiera svensk honungsproduktion för att öka tillgången av denna.

Mottagandet var hjärtligt och öppet och samtalen har gett hopp för framtiden.

Krister Linnell

 

Bild 2

Depåträffen 2017

Under trevliga former träffades  ca 50 depåföreståndare och styrelsemedlemmar från biföreningar både från  Sverige och Norge på Bauergården i Bunn,på den årliga depåträffen och diskuterade aktuella spörsmål och lyssnade till intressanta föredrag.
Vill du/ ni också öppna depå så är ni välkomna nästa vår 2018 att delta i denna mycket uppskattade depåträff.
Finns intresse så kontakta Anna Blomqvist i Mantorp 0735-233103.
Krister Linnell

IMG_3144

IMG_3145

IMG_3146

IMG_3151

Vi bjuder in till Depåträff 6-7 maj!

OBS. Nytt datum!

Du och din ordförande (motsvarande vid förhinder) i din lokala biförening inbjudes till depåträff på Bauergården i Bunn/Gränna den 6 – 7 maj.
Se inbjudan här

Vi på SBP är mycket stolta över våra honungleverantörer runt om i Sverige.

Honungen som inlämnas av våra honungsleverantörer över hela landet till vår anläggning i Mantorp håller en mycket hög kvalitét.

Genom vår återtagsproduktion har den utsetts och belönats till 2015 års bästa honung både i Halland, Östergötland och Jönköpings län.

I anläggning i Mantorp hjälper vi dig som honungsleverantör att producera, fylla i och etikettera honungsburkarna för att sedan återsända till leverantören som färdig produkt för att säljas i lokala butiker. Det lönar sig att vara en del av oss!

 

 

 

Många Ligusticaodlare hade kommit till Bauergårdens Gästgiveri & Konferens i Bunn under lördagen den 28/5 för att prata bin.
Stämningen var på topp och flera intressanta diskussioner följde. En polsk storbiodlare, som odlar ca 5 000 drottningar/år informerade om sin verksamhet och sin syn på Ligusticabiet.
Vädret var sommarvarmt. Maten verkade smaka gott liksom kaffet så förutsättningarna till trivsel var på topp vilket också visade sig bla. då Bosse, allas vår kände profil, berättade anekdoter till kaffet.
Mötet var sponsrat av Svenska Biprodukter och Ligustica odlarna beslöt sig för att återkomma även i höst.

 

IMG_1731

IMG_1725

IMG_1728

IMG_1734

IMG_1727

Tack till alla som kom på vår senaste Depåträff på Bauergården i Bunn.
Ca 70 entusiastiska biodlare/depåföreståndare från hela Sverige mötte upp på årets depåträff.Bra föreläsare, god mat, gemytlig stämning och mycket biprat präglade träffen. Alla lämnade mötet positiva inför stundande säsong.
Fokuset på Ekologisk honung är stort och vi hoppas se en ökad andel ekologisk produktion i framtiden!

 

IMG_1557

IMG_1560

IMG_1563

IMG_1569

Jag vill tacka Er alla och speciellt stor tack till folk i produktionen.
Min "Återtag honung" är vinnare av Apoteket Wasens Vandringspris för "Bästa Östgötahonung 2015".
Hoppas att en bra samarbete ska fortsätta i framtiden.

Med Vänlig Hälsning, Rasudn Becirbeovc, Mjölby

  

DSC04076

DSC04081 (2)

 

Tack till Alla er som kom & besökte vår monter i Malmö på Beecome mässan!  Vi kan gladeligen konstatera att vi fått nya leverantörer och depåer under 2016.


IMG_1385

IMG_1386

IMG_1387

IMG_1394

1

IMG_1409

2

3

4

Beecome -2016-2

Image 001

Inbjudan

Biodlarresa 2015!

Bild 3

Bild 4

 Bild    Bild 2

Stures Grönkål

Kan ätas som den är, men är också ett gott tillbehör till andra rätter. Passar t.ex. på julbordet.

Ingredienser
3-4 kvistar färsk grönkål
1-2 mogna svenska aromatiska äpplen
1-2 msk honung
0,5 dl russin eller granatäpplekärnor eller uteslut
1-2 msk citronsaft eller äpelcidervinäger

Tillagning

Ta bort grönkålens grova stjälkar, dela äpplena i bitar och ta bort kärnhusen.
Kör i mixer i liten stund så att det är finfördelat, men så att du fortfarande ser små bitar.
Lägg i honungen och blanda lite till. Viktigt att inte köra mixern så mycket att det blir såsigt.
Häll upp i en skål och blanda i russin och citronsaft eller motsvarande.

Tack för en bra Depåträff 2015!

Under helgen 25-26 april hölls den årliga Depåträffen av SBP i Bauergården i Bunn, Småland.
Helgen bjöd på bra föredrag av Lotta Fabricius Kristiansen, Svenska bin. Lars Blomberg, Ekologisk biodling. Thomas Dahl, Storbiodling i praktiken och Marita Delvert, Honung i maten.
Ett stort tack till er alla! Deltagandet i år uppgick till ca 70 personer och vi är glada över det stora engagemanget från depåer och föreningarna runt om i landet. På programmet stod även ”nyheter från SBP” där nya rutiner för återtag, beställningsrutiner Bifor och nya avtalsvillkor presenterades tillsammans med årets honungspriser.
Temat för årets Depåträff var ”Ekologisk honung” och vi på SBP söker er leverantörer som kan tänka er att ställa om er produktion.
Tack än en gång ni som deltog och glöm inte att testa Maritas goda dryck! 


Image Image 2 Image 3
Image 4 Image 5
Image 6
Image 7 Image 9
Image 8

Mycket surr på Biodlarkonferensen i Skövde!

Läs artikel här

Annons

Hyresgäster sökes

Vi söker hyresgäster till vårt kontor i Mantorp! Är du intresserad, hör av dig till oss. 

Depåträff 25-26 april

Glöm inte att anmäla dig till depåträffen den 25-26 april. Anmäl dig till helena.linder@svenskhonungsforadling.se

Tack

Vi säger tack till Christer Ankarlid som efter många års gott arbete valt att gå i pension. 

Depåmöte

Svenska Biprodukter AB bjöd även i år traditionsenligt in till träff med våra depåföreståndare. Detta år hölls träffen den 26-27/4 i Mjölby, och vädret visade sig vara av den bättre sorten, med blå himmel och skinande sol dessa dagar.

Vi träffades till lunch på Mjölby Stadshotell och avnjöt en lunch tillsammans, därefter åkte vi med chartrad buss till Svensk Honungsförädling AB i Mantorp, väl framme där så hälsade Krister Linnell alla välkomna och därefter delades den (rekord stora) gruppen in i 3 mindre grupper. Alla deltagare fick på detta sätt en grundlig visning av anläggningen samt lyssna på en intressant presentation av Sofia Petersson angående honungsmarknaden i Sverige och vad som SBP/SHF står för och kommer att göra i framtiden. Besöket i Mantorp avslutades med kaffe och trevlig samvaro innan bussen gick tillbaka.

Väl tillbaka på hotellet så samlades vi alla i konferensrummet där Alf Andersson höll ett inspirerande föredrag om Pollen och honungens egenskaper. Därefter rapporterade depåerna/föreningarna om hur de ser på vårt samarbete och om det finns möjlighet till utveckling av samarbetet.

Innan den gemensamma middagen så genomförde Kenneth Lindblad (hotellets ägare) en mycket uppskattad provsmakning av Rom och Tequila med mycket information om historierna bakom dessa drycker. Därefter gick vi till bords och avnjöt en god middag och i vanlig ordning så är det alltid någon i sällskapet som känner sig manad att dela med sig av en god historia till sina middags kamrater så att humöret stiger ännu mer, skratten stiger till höga höjder. Under middagen överlämnades en liten blomma till Gun-Britt Jansson för hennes och maken Runes långa och trogna uppdrag som depåföreståndare i Nyköpingstraktens Bf sedan 1960 talet.

Söndagen började med att Viktoria Bassani (Bidrottningen) höll ett väldigt intressant föredrag om Honungens smaker och vi fick samtidigt tillfälle att under Viktorias ledning provsmaka olika typer av honung, och där känna skillnader på smaker, dofter, karaktärer mm.

Calle Regnell från Honungsringen presenterade företaget och pratade därefter om farliga ämnen i honungen.

Magnus Spångberg informerade om praktiska detaljer angående inhämtningen av honung 2014, Krister Linnell presenterade det nya Trygghetsavtalet, samt honungspriset för 2014.

Carl Rosén presenterades som ny medarbetare då han efterträder undertecknad som lämnar företaget vid årsskiftet för att ta mig an en ny utmaning i livet, nämligen att bli pensionär.

Christer Ankarlid

Nordbikonferens i Fränsta Folkhögskola

Svenska Biprodukter genom Krister Linnell besökte i helgen den 9-10/3 en mycket välbesökt Nordbikonferens i Fränsta Folkhögskola, ca 6 mil väster om Sundsvall. Det var gott om positiva och entusiastiska biodlare som brann för Norbiprojektet, vilket innebär att bevara och utveckla det nordiska biet. Konferensen hade också besök av andra Norbiodlare från Finland, Norge. De liksom övriga biodlare redovisade sina avelsframgångar . Man kan med lätthet konstatera att de sköter projektuppdraget med den äran, vilket inte minst påvisas av den stora anslutningen av medlemmar som skett och utbredningstakten för biet i sin helhet. Svenska Biprodukter önskar alla nordbiodlare fortsatt framgång i sitt viktiga arbete och hoppas att ännu fler biodlare blir intresserade av denna biras.

Konferens

Bilderna tagna på Biodlingsföretagarnas konferens på Billinge Hus i Skövde den 7-9/2. Det var många utställare och ca 180 anmälda deltagare och därutöver många besökare. Intresset för Svenska Biprodukters monter var stort. Vi presenterade årets stora nyhet “ Trygghetsavtalet” Vårt honungsvin och sorthonungsprovningen drog mycket intresse.

På konferensen i Skövde arrangerade vi på Svenska biprodukter en tävling som gick ut på att smaka och gissa honungssorter. Vi har nu gått igenom de inlämnade bidragen. Till vår glädje var det hela 54 st som tävlade i honungsprovning men ingen lyckades att få alla rätt tyvärr.

Tre tävlande fick tre rätt och sex tävlande fick två rätt, det var en svår uppgift!

Den som hade flest rätt och lämnade sina fullständiga kontaktuppgifter presenterar vi nu som vinnare av tävlingen:

Alma Palmqvist-Palmér, Grattis! Ditt pris kommer att skickas på posten inom kort.

Rätta svar i tävlingen :

Prov 1 = Kastanjhonung 
-“- 2 = Bovetehonung 
-“- 3 = Lavendelhonung 
-“- 4 = Maskroshonung 
-“- 5 = Vitklöver/hallonhonung

Öppetider: Måndag-torsdag 07.00-16.00 • Fredag 07.00-15.00 • Frukost 09.00-09.30 • Lunchstängt 12.00-13.00